KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
ŠUMAVA - VÝCHOD
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Přírodní zajímavosti
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  CHKO ŠUMAVA
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

Farní kostel [ Kostel nebo katedrála ]

Stojí zhruba uprostřed protáhlého náměstí při starodávné silnice mezi Českým Krumlovem a Prachaticemi a je zasvěcen sv. Maří Magdaleně. Díky znamenitým objevům restaurátorů v devadesátých letech našeho století při odkrývání a obnovování maleb v kostele jsme se o něm dozvěděli mnohem víc, než bylo donedávna známo. Současný kostel je už druhou stavbou tohoto druhu v obci, neboť již před ním tu stál jiný kostelík, zasvěcený stejné světici. Nynější kostel byl postaven v pozdně gotickém slohu v letech 1487-1507, o čemž svědčí několik letopočtů dochovaných porůznu v kostelní lodi. Některé práce se dokončovaly až do roku 1514. Velká část kostela je dílem slavné rožmberské stavební huti a jejího stavitele Hanse Götzingera. Jeho jméno je uvedeno uprostřed na klenbě lodi. Kostel byl v průběhu času běžně opravován. Při restaurátorských pracích byla nad Vítězným obloukem objevena rozměrná nástěnná malba, zobrazující Poslední soud. Jejím autorem byl v roce 1514 mistr Jakub Pecka, jak je u malby uvedeno. Byly odkryty i další nástěnné malby v okolí prvního klenebního svorníku v lodi, který má podobu trnové koruny. V blízkosti svorníku je rodový znak pánů z Rožmberka pětilistá růže.

Kostelní loď má kombinovanou síťovou a hvězdicovou klenbu předhusitského typu, je ovšem ale z pozdější doby. Celý interiér činí na příchozího hluboký dojem a vzbuzuje v něm pocit radosti nad jeho krásou. Až na menší dobové úpravy se loď dochovala v původní podobě. Krátká navzájem se přesekávající žebra v klenbě lodi tvoří obrazce šesticípých hvězd. Dvojnásob žlábkovaná žebra se opírají o bohatě členěné přípory, které se sbíhají do tří otevřených svorníků. Dva z nich jsou roubeny stylizovanou trnovou korunou. Přípory u hudebního kůru jsou zdobeny růžicí. Dvě vysoká okna na severní straně lodi nemají kružbu, další dvě okna na jižní straně jsou trojdílná a jsou vybavena původními pozdně gotickými kružbami. Na opěrných pilířích i jinde v lodi se dochovaly četné kamenické značky. Hudební kůr spočívá na dvou zděných sloupech a jeho druhé patro, zřízené v roce 1846, na sloupech litinových. Varhany na kůru byly postaveny v roce 1672. Z jižní strany kostela je v hlavním vchodu vysoký bohatě profilovaný sedlový portál s hrotitým tympanonem a rovným nadpražím. V kružbě tympanonu je štít s preclíkem jako znakem pekařského cechu, který se pravděpodobně angažoval při stavbě kostela. Vlevo od jižního vchodu jsou nízké dveře vedoucí do sklípku. Mají krásné, bohatě profilované ostění. Severní vchod do kostela má hluboce členěnou a růžicí zakončenou bránu s postranními fiálami. Kdysi tvořila vchod na původní hřbitov u kostela a v roce 1847 byla přenesena na nynější místo.

Presbytář kostela má tvar osmihranu a je sklenut síťovou klenbou hvězdicového vzoru. V klenbě nad oltářem je letopočet 1494, od něhož se dříve odvíjelo stáří kostela. Žlábková žebra klenby se podobně jako v kostelní lodi opírají o hluboce profilované přípory, sahající až k dlažbě. V polovině jsou přehraženy okapní římsou, sbíhající se do svorníků zdobených růžicí. Barevná okna v presbytáři byla pořízena roku 1894 na památku 400. výročí trvání kostela. Na severní straně presbytáře je nástěnná malba dvanácti apoštolů z doby kolem roku 1500. Na kazatelně jsou sochy Panny Marie s Ježíškem a sv. Dominika a alegorické sochy Víra, Naděje a Láska.

Z presbytáře se vchází do sakristie. Portál u ní má bohatě profilované ostění s letopočetem 1489, dvě podkovy a na štítu pětilistou růži. Nad presbytářem je sanktusní vížka s jehlancovitou střechou z roku 1887.

Při severní stěně kostela postavilo Růžencové bratrstvo v roce 1760 Mariánskou kapli. Je to pěkná stavbička kruhového půdorysu, sklenutá do nízké kopule s lucernou. V kopuli je freska představující Pannu Marii jako ochránkyni světských a duchovních stavů. Na oltáři je obraz P. Marie s Ježíškem, kterému se klanějí sv. Dominik a sv. Kateřina Sienská. Na stěnách jsou fresky od frátera Lukáše Plankla ze zlatokorunského kláštera, znázorňující svaté Tři krále a Útěk svaté rodiny do Egypta. Nástěnné malby i ostatní výtvarná díla v kapli byly restaurovány v roce 1998. V kartuších na stěnách je namalováno 15 tajemství růžence. Vchod do kaple je zdoben pilastry. Nad vchodem je v tympanonu nástěnná malba Zvěstování P. Marie a v kartuši blíže neznámý znak.

V kostele jsou nyní tři oltáře. Hlavní oltář v presbytáři sahá až do klenby a byl sem dodán v roce 1688 z Českého Krumlova. Autorem je řezbář Martin Lindenmayer. V roce 1862 byl starý oltářní obraz Sv. Maří Magdaleny nahrazen novým od A. Lhoty. Také sochy sv. Petra a Pavla byly vyměněny za nové (autor E. Wessely). V horní části oltáře jsou obrazy Korunování P. Marie a sv. Anny s Marií, u nichž po stranách a nahoře stojí sochy sv. Josefa, sv. Barbory a sv. Kateřiny a sv. Michala. Staré sochy sv. Petra a Pavla stojí při stěně. K oltáři patřilo pět obrazů, které se obměňovaly v různých dobách církevního roku.

Další oltáře: Na evangelijní straně v lodi je malý oltář sv. Linharta a na epištolní straně oltář s obrazem Nanebevzetí Panny Marie. Obraz je to starý, ale je přemalovaný. Nad ním je obraz Svaté Trojice a po stranách stojí sochy sv. Šebestiána a sv. Rocha. Výše stojí sochy sv. Maří Magdalény a sv. Barbory a nad oltářem socha sv. Michala. Býval to oltář cechu tkalců.

Křtitelnice je z konce 17. století.

Na venkovním průčelí budovy je arkýř s dvěma otvory na třech konzolách. Nese letopočet 1507. Účel arkýře není přesně znám. Snad sloužil při stavbě horních partií kostela. Na severní straně lodi je nízká vížka s hodinami, zřízená roku 1887.

Kostelní věž je masivní a poměrně nízká stavba.

Zvonů bylo před první válkou v kostele několik, ale některé byly roztaveny. Ve věži zůstal velký zvon k poctě sv. Maří Magdalény z roku 1762 a menší ulitý mistrem Václavem z Vodňan roku 1472. Pochází zřejmě ze staršího kostela. Má relief Krista s Pannou Marií a sv. Janem.

Kolem kostela byl kdysi hřbitov, který po čase svou rozlohou nepostačoval potřebám obce a přifařených osad. Hřbitov obepínala ohradní zeď, která byla v roce 1838 zrušena. Nynější hřbitov je za obcí vlevo při silnici směrem na Prachatice.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.chvalsiny.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 06.08.2004 v 12:47 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
Sněhové zpravodajství
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba