KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
ŠUMAVA - VÝCHOD
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Přírodní zajímavosti
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  CHKO ŠUMAVA
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

13 České středohoří a Žatecko [ Turistická oblast ]

PEVNOST TEREZÍN LITOMĚŘICE MILEŠOVKA ZÁMEK  LIBOCHOVICE CHKO  ČESKÉ  STŘEDOHOŘÍ ROUDNICE NAD LABEM ŘÍP HRAD  BUDYNĚ NAD OHŘÍ ZÁMEK  PLOSKOVICE ZÁMEK  KRÁSNÝ DVŮR BŘEZNO U LOUN ROUDNICE NAD LABEM ZÁMEK  PLOSKOVICE PEVNOST TEREZÍN ŘÍP LITOMĚŘICE ZÁMEK  LIBOCHOVICE ZÁMEK  KRÁSNÝ DVŮR HRAD  BUDYNĚ NAD OHŘÍ MILEŠOVKA CHKO  ČESKÉ  STŘEDOHOŘÍ BŘEZNO U LOUN TO 13 České středohoří a Žatecko
...zahrada vůní a chutí...
Pokud chcete vstoupit do této oblasti opravdu stylově, pak si zvolte malebný úsek labského údolí, v němž strmé svahy Českého středohoří vytváří pomyslnou vstupní bránu do České kotliny. To je Česká brána neboli Porta Bohemica, ležící kousek za Litoměřicemi - a pro vás právě tady začíná okouzlující výlet zahradou Čech, kde se už po dlouhá staletí pěstuje vyhlášený chmel, ovoce a vinná réva. České středohoří, prazvláštní pohoří sopečného původu s řadou bizarních útvarů, vulkanických kuželů a lávových příkrovů ze znělců a čedičů vám umožní prožít pocit, že jste se octli u samého stvoření světa. Oblast je nápadná také svými bohatými výstavnými městy - ať už se vydáte do královského Žatce, historických Loun, biskupského sídelního města Litoměřic nebo malebné Roudnice, pochopíte, že České středohoří a Žatecko, kde se krásy přírody a historických kulturních památky snoubí se skvělými víny, je oblast radosti a umění žít.

- Březno u Loun - archeologický skanzen, soubor pravěkých a raně středověkých obydlí a soudobých technologických zařízení. Život našich předků, výroba nástrojů, první řemesla.
- České středohoří - nejrozsáhlejší chráněná krajinná oblast v Čechách se značnou výškovou členitostí a unikátním reliéfem. Nejzajímavější místa Lovoš, Boreč, Opárenské údolí, Hazmburk, Milešovka, Říp.
- Milešovka- nejvyšší hora Českého středohoří, zároveň největrnější hora České republiky. Z vrcholu úchvatný pohled na okolní vrcholky Českého Středohoří, hřeben Krušných hor a Polabskou nížinu až k Řípu.
- Hrad Budyně nad Ohří - původně gotický vodní hrad z konce 13. století, romanticky upravený na počátku 20. století. Pozdně gotické a renesanční interiéry, pozoruhodné nástěnné malby. Zajímavé muzeum alchymie, lapidárium.
- Zámek Krásný Dvůr - barokní zámek, v interiérech zajímavý barokní obrazový soubor psích portrétů. V okolí první anglický park v Čechách (1880) s řadou romantických staveb a soustavou rybníků a kanálů.
- Zámek Libochovice - raně barokní zámek s cennými sbírkami gobelínů, skla a porcelánu. Rodiště předního českého vědce a učence evropského významu J. E. Purkyně (1787-1869). Ve sklepních prostorách stálá výstava Pohádkový svět skřítků.
- Litoměřice - městská památková rezervace, sídlo biskupství a centrum vinařské oblasti, zajímavé renesanční a barokní domy. Výstaviště Zahrada Čech, dílna ručního papíru.
- Říp - symbol české národní nezávislosti, památná hora, kam podle pověsti vystoupil praotec Čech se svou družinou. Na vrcholku rotunda sv. Jiří, sbírka schránek s hlínou z památných bojišť naší historie.
- Terezín - vynikající ukázka vojenské pevnosti v duchu klasicistního stavitelství. Během 2. světové války internační tábor židovského obyvatelstva ze všech evropských zemí, v Malé pevnosti vězení pražského gestapa. Dnes památník obětem nacismu.
- Ploskovice - barokní letní rezidence se zámeckým parkem, původně koncipovaným jako malé Versailles. Jedinečná plastická a malířská výzdoba, expozice kulturního a společenského života za vlády Habsburků v Čechách.
- Raná - přírodní rezervace, středisko sportovního létání na rogalech a větroních, modelářské soutěže.
- Roudnice nad Labem - galerie moderního umění v bývalé jízdárně barokního lobkovického zámku (Slavíček, Filla, Holan, Kotlík, Špála, Zrzavý, Čapek aj.).

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 29.03.2005 v 13:17 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
Sněhové zpravodajství
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba