KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
ŠUMAVA - VÝCHOD
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Přírodní zajímavosti
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  CHKO ŠUMAVA
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

05 Jižní Čechy [ Turistická oblast ]

HOLAŠOVICE - RÁZOVITÁ JIHOČESKÁ OBEC ZÁMEK HLUBOKÁ NAD VLTAVOU HRAD HELFENBURK HRAD LANDŠTEJN ZÁMEK ČERVENÁ LHOTA CHKO TŘEBOŇSKO PÍSEK ZÁMEK JINDŘICHŮV HRADEC SLAVONICE ZÁMEK ORLÍK HRAD ZVÍKOV CHKO TŘEBOŇSKO SLAVONICE PÍSEK HRAD ZVÍKOV ZÁMEK ORLÍK HRAD LANDŠTEJN ZÁMEK JINDŘICHŮV HRADEC HOLAŠOVICE - RÁZOVITÁ JIHOČESKÁ OBEC ZÁMEK HLUBOKÁ NAD VLTAVOU HRAD HELFENBURK ZÁMEK ČERVENÁ LHOTA TO 05 Jižní Čechy
JIŽNÍ ČECHY

...cestou k jihu...
Z okolí Prahy až k rakouským hranicím se vlní kraj plný slunce a radosti ze života. Je to malebná pohlednice českého venkova s červenými střechami a silnými kamennými zdmi, rámovaná svěžími zelenými lesy s lesklými hladinami řek a rybníků. Ať už navštívíte Tábor, Písek, Blatnou, Strakonice, Vodňany, Písek, České Budějovice, Třeboň nebo Jindřichův Hradec, pokaždé se dostanete do míst, kde dýchá historie a umění. Pro milovníky památek je tu nespočet povinných zastávek, často uprostřed bohaté rozmanité přírody. Vydejte se za dobrodružstvím úzkokolejnou železnicí do nitra České Kanady a toulejte se povalovými chodníčky po Červeném blatu, zkuste se plavit po Lužnici a Nežárce, objevte utajenou krásu Terezina údolí u Nových Hradů, vypravte se po trase nejstarší železnice na evropském kontinentě z Českých Budějovic třeba až do rakouského Lince a nakonec si vyzkoušejte, že jedině tady, v kraji vyhlášených třeboňských rybníků, dokážete obejít celý Svět.

- Buškův hamr - funkční technická památka, rekonstruovaný vodní hamr z 18. století. V technické i obytné části dobové technické vybavení a nářadí, lidový nábytek, keramika.
- Zámek Červená Lhota - renesanční zámek na malé skále uprostřed rybníka, oblíbená kulisa filmových pohádek. Renesanční a rokokové interiéry s cenným zařízením, anglický park s kaplí, kolem jezera turistická stezka.
- Česká Kanada - oblast jihovýchodně od Jindřichova Hradce při historické hranici Čech a Moravy. Působivá lesnatá krajina s řadou rybníků, vodních toků a bizarních skalních útvarů (skalní mísy, viklany). Českou Kanadou prochází úzkorozchodná železnice Jindřichův Hradec - Nová Bystřice.
- Hrad Helfenburk - rozsáhlé zříceniny rožmberského gotického hradu s valy, příkopy, mohutnými hradbami s dělovými baštami. Zachovány vstupní brány, torzo třípatrového paláce, z věže působivý výhled na Šumavu.
- Zámek Hluboká nad Vltavou - pseudogotický romantický zámek, připomínající windsorskou Anglii, s přepychovými interiéry, unikátními dřevořezbami a cennými sbírkami. Zbrojnice, jízdárna s expozicí Alšovy jihočeské galerie, výstavy.
- ZOO a lovecký zámek Ohrada - barokní lovecký zámek s expozicí historie lesnictví, lovectví a myslivosti, rybářství a rybníkářství. Zoologická zahrada s převážně středoevropskou zvířenou.
- Holašovice - jedinečně dochovaná jihočeská vesnice s domy ve stylu selského baroka, zapsaná na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Náves s rybníkem, obecní kovárna, zemědělské usedlosti.
- Chýnovská jeskyně - první turisticky zpřístupněná jeskyně na území České republiky (1868) s původními kamennými schodišti ve vrstvách mramorů a amfibolitů.
- Zámek Jindřichův Hradec - rozsáhlý goticko-renesanční komplex kolem tří nádvoří, kde se prý zjevuje známá Bílá paní. Dobové nástěnné malby, půvabný renesanční zahradní rondel s koncertní síní, v přízemí Červené věže pozoruhodná Černá kuchyně.
- Hrad Landštejn - mohutná pomezní pevnost kdysi střežila neklidné česko-rakouské hranice. Sbírky středověkých zbraní, obranný okruh s pozůstatky dělostřeleckých bašt, rozlehlá nádvoří, trosky hradních paláců, vyhlídková věž.
- Zámek Orlík a hrad Zvíkov - šlechtická sídla na skalách nad hladinou Orlické přehrady, před jejím napuštěním stály 60 m vysoko nad hladinou Vltavy. Rekreační oblast, vodní sporty, vyhlídkové plavby po přehradní nádrži, z věže Zvíkova výhled na soutok Vltavy s Otavou.
- Písek - nejstarší gotický kamenný most v Čechách ze 13. století, vyzdobený barokními plastikami. Prácheňské muzeum s expozicí těžby a rýžování zlata v Pootaví.
- Slavonice - historické město s řadou měšťanských domů s bohatými renesančními štíty, psaníčkovými nebo figurálními sgrafity a vstupními síněmi (mázhausy) se sklípkovými klenbami. Veřejnosti přístupné podzemí.
- Tábor - městská památková rezervace s řadou památek, Husitské muzeum se zajímavými expozicemi včetně prohlídky táborského podzemí. V blízkosti města barokní poutní areál Klokoty, spojený s městem lipovou alejí s křížovou cestou.
- Třeboň - lázeňské město s renesančním zámkem. Historické interiéry, zámecká konírna s expozicí chovu a výcviku koní, část obranného systému - kasematy a psí kuchyně, v zámeckém sklepení výstava Strašidla zemí Koruny české.
- Třeboňsko - biosférická rezervace UNESCO a chráněná krajinná oblast. Úpravami původní močálovité krajiny vznikla důmyslná síť umělých stok a rozsáhlá rybniční soustava. Pestrá mokřadní a vodní vegetace, z velké části se zachovaly i původní meandrující řeky.
- Řetězový most přes Lužnici - poslední empírový most tohoto druhu v Evropě, původně vedl přes Vltavu v Podolsku, posléze rozebrán a přenesen k obci Stádlec (1975). Nosné řetězy 90 m dlouhého a 8 m širokého mostu procházejí dvěma 7 m vysokými kamennými portály do kotevních bloků.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: uživatel č. 508 org. 2, 27.04.2005 v 09:37 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
Sněhové zpravodajství
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba