KRKONOŠE SEVERNÍ MORAVA A SLEZSKO STŘEDNÍ MORAVA JIŽNÍ MORAVA VYSOČINA VÝCHODNÍ ČECHY ČESKÝ RÁJ ČESKÝ SEVER SEVEROZÁPADNÍ ČECHY ZÁPADOČESKÉ LÁZNĚ PLZEŇSKO ŠUMAVA JIŽNÍ ČECHY PRAHA OKOLÍ PRAHY PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
ŠUMAVA - VÝCHOD
  Dopravní přístupnost
Informační centra
Města a obce
Osobnosti a rodáci
Přírodní zajímavosti
Destinační management
 
Příroda a její ochrana
  CHKO ŠUMAVA
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
 
Kultura, zábava, sport
  Kultura a zábava
Sport a relaxace
Zimní sporty
Katalog KUDY Z NUDY
Aktivní dovolená
 
Památky a zajímavosti
  Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
 
Turistika a volný čas
  Agroturistika
Pěší turistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
 
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Lázeňské domy a sanatoria
Lázeňská procedura
Přírodní léčivé zdroje
 
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
 
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
 
Království perníku

04 Střední Čechy - severovýchod - Polabí [ Turistická oblast ]

MĚLNÍK ČERTOVY HLAVY -SKALNÍ SKULPTURY ZÁMEK LIBĚCHOV STARÁ BOLESLAV BENÁTKY NAD JIZEROU KOKOŘÍN - ROMANTICKY UPRAVENÝ HRAD LÁZNĚ PODĚBRADY PŘEROV NAD LABEM DŘEVČICE, GOTICKÁ TVRZ ZAHRADY ´BOTANICUS´ V OSTRÉ ZÁMEK VELTRUSY ZÁMEK VELTRUSY PŘEROV NAD LABEM LÁZNĚ PODĚBRADY ZAHRADY ´BOTANICUS´ V OSTRÉ MĚLNÍK ČERTOVY HLAVY -SKALNÍ SKULPTURY ZÁMEK LIBĚCHOV DŘEVČICE, GOTICKÁ TVRZ STARÁ BOLESLAV BENÁTKY NAD JIZEROU KOKOŘÍN - ROMANTICKY UPRAVENÝ HRAD TO 04 Střední Čechy - Severovýchod - Polabí
...řeky, jezera a skály...
Ačkoli osou Polabí i hlavní říční dopravní tepnou je Labe, zdaleka to není jen kraj vody. Po obou jeho březích se prostírá uklidňující a mírná krajina rovná jako stůl, přímo stvořená pro dlouhé výlety pěšky nebo na kole. Jako třpytivé korálky navlečené na niti se na Labi usadila zajímavá města - malebné lázeňské město Poděbrady, Nymburk s dochovanou částí cihlových hradeb, starobylé dvojměstí Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, kam tak rádi jezdívali renesanční učenci a přátelé císaře Rudolfa II. Jiné požitky nabízejí Proboštská jezera, báječné pískovny u Lhoty a Mlékojed v okolí Neratovic anebo Mělník, město historických památek. Život tady plyne klidně, čeřen početnými slavnostmi. To je samozřejmě vynikající příležitost, jak se seznámit s místními víny a ochutnat třeba legendární burgundské odrůdy, které na Mělnicko přivezl už císař Karel IV. - dříve než opustíme Labe a ponoříme se do kraje skal a lesů, do panenské přírody Kokořínska.

- Kokořín - romanticky upravený středověký hrad s vyhlídkovou věží, dominanta chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. V okolí zajímavé skalní útvary, jeskyně a skalní města, oblíbená výletní oblast.
- Benátky nad Jizerou - komplex renesančních a barokních zámeckých budov se sochařskou výzdobou M. B. Brauna. Muzejní expozice, sbírka předmětů australských domorodců, muzeum hraček.
- Stará Boleslav - klenotnice kulturních památek a historických staveb, místo spojené s mučednickou smrtí sv. Václava. V poutním kostele Nanebevzetí Panny Marie reliéf Madony, tzv. Paládium země české.
- Dřevčice - mohutná dvoukřídlá gotická tvrz ohrazená zdí s barokní bránou. Interiér bývalé sýpky s klenutým gotickým sklepením, stylově zařízené interiéry ve stylu středověkého zájezdního hostince.
- Zámek Liběchov - barokní zámek s expozicí asijských kultur Náprstkova muzea. V rozsáhlém anglickém parku bohatá sochařská výzdoba.
- Čertovy hlavy - monumentální skalní skulptury nedaleko Liběchova, které do pískovcových skal vytesal v polovině 19. století sochař V. Levý. Nejzajímavější plastiky spojuje turistický okruh.
- Mělník - centrum vinařské podoblasti Mělnicko. Zámecké vinné sklepy ze 14. století s ochutnávkami vín, muzeum českého vinařství a dětských kočárků. Výhled na soutok Labe s Vltavou, v kryptě chrámu sv. Petra a Pavla přístupná kostnice.
- Zahrady Botanicus v Ostré - zahrady postupně zakládané od roku 1999 na ploše 22 ha; zahrada kuchyňská, kulinářská, klášterní a čínská. Středověká vesnice s dílnami dobových řemeslníků.
- Lázně Poděbrady - možné rodiště krále Jiřího z Poděbrad, v zámku muzeum a na náměstí výjimečný jezdecký pomník (B. Schnirch). Lázně s pramenem minerální vody, bohaté společenské a sportovní vyžití.
- Soubor lidových staveb a památek v Přerově nad Labem - první skanzen u nás (1900) a čtvrtý v Evropě. Bydlení a způsob života obyvatel středního Polabí od 18. do poloviny 20. století, devět objektů s interiérovými expozicemi, vánoční a velikonoční výstavy, doprovodné akce.
- Veltrusy - barokní letní zámecké sídlo v rozsáhlém anglickém parku s romantickými stavbami a daňčí oborou. Pro návštěvníky s vlastními koly zajímavá cyklistická prohlídka parku.

UMÍSTĚNÍ

NA ÚZEMÍ TURISTICKÉ OBLASTI EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.polabi.com

Typ záznamu: Turistická oblast
AKTUALIZACE: Pavel Hlaváč (TO 04) org. 2, 22.04.2007 v 21:04 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík oblasti
Databanka akcí
 
Regiony a oblasti ČR
  Turistické regiony ČR
Turistické oblasti ČR
Pohádkové regiony
 
ZPRÁVY A AKTUALITY
  Tiskové zprávy
 
Služby pro turisty
  Informační centra
Průvodcovské služby
Tlumočníci a překladatelé
Bankovní služby
Turistický produkt
Sněhové zpravodajství
 
Kalendář akcí oblasti
  Akce pro děti
Kino, divadlo, výstavy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář kongresů, konferencí
Kalendář veletrhů a výstav
 
Folklor a tradice
  Etnografický region
Etnografický subregion
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
 
KLUB ČESKYCH TURISTŮ
  Krajská oblast KČT
Odbor KČT
Turistické odznaky a známky
 
Regionální rozvoj
  Regiony a sdružení
Investiční příležitosti
Průmyslové zóny
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba